132016Okt

Cepljenje proti gripi 2016/2017

NJZ

Cepljenje proti gripi v sezoni 2016/17

V ZDRAVSTVENEM DOMU POSTOJNA, BOMO S CEPLJENJEM PROTI GRIPI PRIČELI V PONEDELJEK, 17.10.2016.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Cepljenje proti sezonski gripi zlasti priporočljivo za vse osebe, ki imajo:

kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več ter za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti). Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik ustrezne specialnosti oziroma se starost izkaže z dokumentom.

Stroške cepiva za navedene skupine krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato te osebe plačajo le storitev, za katero je dogovorjena cena 7 EUR. Cepite se pri izbranem osebnem zdravniku.

Cepljenje je priporočljivo tudi za vse druge osebe. Za te osebe (samoplačnike) je cena cepljenja proti gripi 12 EUR. Cepite se na enoti Nujne medicinske pomoči, od ponedeljka do petka, med 8 – 15 uro.

Zgibanka: