122016Okt

Dogodek: Senzorji bolečine – 13.10.2016

DOGODEK BO V ZDRAVSTVENEM DOMU POSTOJNA POTEKAL V ČETRTEK, 13.10.2016 OD 8-11 URE.


Društvo diabetikov Velenje je leta 2014 slovenski javnosti, še posebej diabetikom, predstavilo izkustveno razstavo Senzorij bolečine, ki posamezniku prek posebnih senzoričnih objektov omogoča simulacijo občutenja petih najpogostejših izrazov nevropatske bolečine.

Namen potujoče razstave, ki je doslej gostovala že na več kot 20 lokacijah (v bolnišnicah, zdraviliščih, nakupovalnih središčih in domovih starejših občanov), je opozarjanje na pomen zgodnjega prepoznavanja in možnostih učinkovitega nadzora nevropatske bolečine.

Nekaj izkušenj obiskovalcev razstave: 

  • “Hvala za to izvrstno razstavo, a to bolečino še predobro poznam. Pokažite jo raje zdravnikom!”
  • “Vedno znova sem opozarjala na hudo bolečino pa mi nihče ni pomagal. Meni so povedali, da se nevropatske bolečine ne da zdraviti”.

Glede na dobre odzive obiskovalcev in izkušnje bolnikov z obravnavo nevropatske bolečine, bomo pot Senzorija bolečine do konca leta 2016 predstavili tudi zdravstvenim delavcem, študentom obeh medicinskih fakultet in fakultet za zdravstveno nego ter zaposlenim v domovih starejših občanov.

O nevropatski bolečini: pojavi se ob okvari živčevja, ki je udeleženo pri zaznavanju in prenašanju bolečine. Nevropatska bolečina je kronična in jo je najtežje zdraviti, lahko pa jo nadziramo. Bolniki jo opisujejo kot bolečino, ki ni podobna nobeni drugi. V Sloveniji živi okoli 127.000 oseb s sladkorno boleznijo in nevropatska bolečina praviloma nastopi kot pozen zaplet diabetesa.

Za nevropatsko bolečino trpijo tudi bolniki z okvarami hrbtenjače, multiplo sklerozo, po zdravljenju s kemoterapijo in po možganski kapi.  Bolniki z nevropatsko bolečino imajo navadno še druge bolezni, kot sta depresija in anksioznost, hkrati pa veljajo za najhujše nespečneže, saj imajo zelo pogosto tudi motnje spanja. Ker je nevropatska bolečina zelo kompleksna in pomembno zmanjšuje delovno sposobnost in kakovost vsakdanjega življenja bolnika in njegove družine, jo je potrebno pravočasno prepoznati in ustrezno zdraviti.


ZA NEVROPATSKO BOLEČINO TRPI:

  • 8% bolnikov po možganski kapi
  • 16% bolnikov s sladkorno boleznijo
  • 34% bolnikov z multiplo sklerozo
  • 67% bolnikov z okvaro hrbtenjače

Društvo diabetikov Velenje
Vodnikova cesta 1, 3320 Velenje
TRR: SI56 6100 0001 1899 240, Delavska hranilnica
DŠ: 23680636
MŠ: 5272408