Koronavirus informacije - Pokliči: 05 700 04 37

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI ZDRAVSTVENEGA DOMA POSTOJNA!

Obveščamo vas, da smo s ČETRTKOM – 12. 03. 2020 spremenili vstop v prostore Zdravstvenega doma Postojna. Odprt bo le glavni vhod v Zdravstveni dom, vsi ostali vhodi bodo do nadaljnjega ostali ZAPRTI. V nujnih primerih pozvonite na zvonec na vhodu v NMP.

Iz preventivnih razlogov bomo pred samim Zdravstvenim domom izvajali triažo – razvrščanje pacientov, oz. obiskovalcev v skrbi ohranjanja zdravja, oz. preprečitve širjenja korona virusa.

V sled tega bo pred vhodom Zdravstvenega doma triažo izvajalo zdravstveno osebje, ki bo povprašalo po vašem zdravju ter vas nato spustilo v prostore zdravstvenega doma, kamor ste namenjeni.

V kolikor bomo ugotovili glede podatkov iz pogovora, da gre morebiti pri vas za sum okužbe s korona virusom, bomo ukrepali po že dorečenih protokolih in priporočilih NIJZ.

Zdravstveni dom bo do preklica deloval po naslednjem urniku:

 • od ponedeljka do petka od 6.30 – 17.00 ure,
 • ob sobotah ZAPRTO

Pomembne povezave

Ravnanje ob sumu na okužbo

Vse osebe s sumom na stik s Koronavirusom (vročina, kašelj, občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico) pozivamo, naj NE VSTOPAJO V STAVBO ZDRAVSTVENEGA DOMA, ampak pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika/pediatra (05 700 04 00).

Od srede 18.03.2020 dalje je na voljo tudi dodatna telefonska številka 05 700 04 37, kjer dobite vse informacije v povezavi s Korona virusom. Delovala bo vse dni v tednu, od ponedeljka do petka od 8.00 – 18.00 ure.

Telefonski številki 05 700 04 12 oz. 05 720 45 40 uporabljajte samo preko vikenda in ob praznikih.

Glede nadaljnjega ukrepanja sledite navodilom zdravnika.

Nov Korona virus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

ZNAKI BOLEZNI SO:

 • vročina,
 • kašelj,
 • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

V januarju in februarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v dr žavah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA in Evrope (regije v bližini Slovensko Italijanske meje – Lombardija, Veneto, Piedmont, Emiglia, Romagna, Benečija). Števil o potrjenih primerov narašča in se dnevno spreminja.

 

NAVODILA ZA PACIENTE:

Vse uporabnike in obiskovalce Zdravstvenega doma Postojna naprošamo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Korona virusu:

 1. NE VSTOPATE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA IN OSTALIH ZDRAVSTVENIH USTANOV (zdr. domovi, bolnišnice, urgenca,…)!
 2. PRVI STIK Z ZDRAVNIKOM VZPOSTAVITE TELEFONSKO (OSEBNI ZDRAVNIK, DEŽURNI ZDRAVNIK – 05/7000 400, 05/7000 412, 05/7204 540)!
 3. OSTANITE DOMA V IZOLACIJI, IZOGIBAJTE SE VSAKRŠNEMU STIKU Z ZDRAVIMI OSEBAMI!

Vstop potencialno bolnih ali bolnih oseb v Zdravstveno ustanovo pomeni visoko tveganje za okužbo za vse ostale prisotne (paciente in zdravstveno osebje).

PREPREČEVANJE PRENOSA:

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa.

Podrobnejše informacije in navodila o Korona virusu za paciente dobite na naslednjih spletnih povezavah:

Navodila za zdravstvene delavce dobite na spletni strani:

Če sumite, da ste prišli v stik s Korona virusom oz. kažete tipične znake bolezni se telefonsko posvetujte z izbranim zdravnikom. V primeru, da imate težave z dihanjem, pa lahko tudi z dežurnim zdravnikom.