132020Mar

Prenehanje izvajanja preventivnih zdravstvenih storitev

V skladu z 39. členom Zakona o nalezljivih boleznih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-Cov-2 (COVID-19) je dne, 11. 3. 2020, Ministrstvo za zdravje sprejelo odredbo o prenehanju izvajanja preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe (z izjemo preventivnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta).

Za izvajalce iz ZVC/CKZ to pomeni, da do nadaljnjega prenehajo z izvajanjem skoraj vseh delavnic in ostalih aktivnosti.

Dejavnosti, ki jih je potrebno izvajati še naprej so:

– preventivni pregledi nosečnic pri izbranem ginekologu in preventivne obravnave v patronažnem varstvu,
– preventivne obravnave otročnic, novorojenčkov in dojenčkov v patronažnem varstvu in
– preventivni pregledi dojenčkov in predšolskih otrok do 6. leta starosti ter obvezna cepljenja.

V okviru Priprave na porod in starševstvo pa uporabnice, ob obveščanju o odpovedi delavnic, usmerjajte na spletno stran https://zdaj.net/, kjer se lahko seznanijo s številnimi vsebinami, ki bi jih sicer slišale v okviru Priprave na porod in starševstvo. Prosimo, da starše otrok in mladostnikov usmerjate na spletno stran https://zdaj.net/ , mladostnice in mladostnike pa na spletni strani : https://zdaj.net/ in https://www.tosemjaz.net/.

Aktualne informacije za laično in strokovno javnost o SARS-Cov-2 (COVID-19) so na voljo na spletnih straneh: https://www.nijz.si/ in https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

Hvala za razumevanje