122016Apr

Preventivna akcija ob svetovnem dnevu ledvic 2016

V Zdravstvenem domu Postojna, smo v četrtek, 10.marca 2016 obeležili Svetovni dan ledvic, ki je letos potekalo pod geslom: »Od otroštva naprej, za svoje ledvice glej«

Ledvice so »čistilni stroj« telesa, saj odstranjujejo odpadne snovi tako, da jih filtrirajo iz krvi. Vsak dan to življenjsko tekočino očistijo kar okrog 50-krat. Poleg njihove glavne vloge – torej odstranjevanje odvečnih snovi in vode iz krvi, prispevajo tudi k vzdrževanju primerne ravni krvnega tlaka, proizvajanju rdečih krvnih celic in skrbijo za zdravje kosti. Vzdržujejo pa tudi primerno kemično ravnovesje v telesu.

V avli zdravstvenega doma so dijaki in dijakinje iz Postojnske Srednje zdravstvene šole, pod mentorstvom diplomirane medicinske sestre, obiskovalcem izvajali brezplačne preventivne meritve krvnega sladkorja in krvnega pritiska. Vsak udeleženec je bil napoten tudi v laboratorij, kjer je potekala analiza urina.

Kronična ledvična bolezen se lahko pojavi v katerem koli starostnem obdobju, čeprav je pogostejša pri starejših. Zgovoren je podatek, da je kronično obolelih kar polovica starejših od 75 let. Med zgodnjimi znaki bolezni ledvic sta predvsem povišan krvni tlak ter prisotnost beljakovin v seču. Beljakovine v seču pa opozarjajo tudi na povečano tveganje za obolelost srca in ožilja.

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo ob dogodku, saj se jih vedno več zaveda pomembnosti preventivnih ukrepov, ki poleg medicinske diagnostike vključujejo tudi osebnostno težjo posameznika k zdravemu življenjskemu slogu, katerega kažipot je poleg zdrave prehrane in pitja nesladkane tekočine tudi uravnavanje psihične obremenjenosti, predvsem z rednim in aktivnim gibanjem.

Ana Žužek Barle