V okviru Zdravstvenega doma Postojna deluje diagnostični laboratorij, ki opravlja laboratorijske preiskave biološkega materiala. Laboratorij opravlja storitve za potrebe Zdravstvenega doma in zunanje naročnike- Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna, Dom Upokojencev Postojna, zasebne zdravnike, podjetja in samoplačnike.

Odvzem biološkega materiala (kri, urin) se vrši večinoma v laboratoriju. Pri tem se držimo standariziranih priporočil o postopkih za odvzem biološkega materiala. Manjši delež je dostavljen s terena - patronažna služba, Dom upokojencev, Talita Kum

V laboratoriju izvajamo naslednje preiskave:

  • Osnovne hematološke preiskave in sedimentacijo eritrocitov
  • Osnovne preiskave za odkrivanje motenj hemostaze in spremljanje antitrombotične terapije
  • Osnovna analiza urina
  • Osnovan parazitološka preiskava blata, pregled blata na okutno krvavitev
  • Osnovne biokemične preiskave v serumu
  • Imunološke preiskave s področja ščitničnih (TSH) in reproduktivnih hormonov (PRL, HCG) ter tumorskih označevalcev (PSA)

Naročilnica laboratorijskih preiskav

Laboratorij deluje pod strokovnim vodstvom specialista medicinske biokemije s pridobljeno licenco slovenskega in evropskega biokemika. Sicer za kakovostno izvedene storitve skrbijo strokovno usposobljeni laboratorijski delavci, ki na sodobni opremi hitro in kvalitetno opravljajo laboratorijske preiskave.

Kakovost laboratorijskih preiskav preverjamo s sodelovanjem zunanjih kontrolah - Slovenska nacionalna shema za zunanjo oceno kakovosti( SNEQAS) , mednarodni angleški kontroli RIQAS in nemški Deutsche Vereinte Gesellschaft für Klinische Chemie und Laboratoriumsmedizin

 

Kontakt

telefon05 700 04 04

Urnik: odvzem, sprejem biološkega materiala

ponedeljek - četrtek7.30 - 17.30
petek7.30 - 14.30

Urnik: odvzem krvi za biokemične preiskave

ponedeljek - petek7.30 - 11.00

Naš oddelek