52017Maj

SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2017

V četrtek, 20. aprila 2017 smo v Zdravstvenem domu Postojna obeležili Svetovni dan zdravja. V avli so se obiskovalci, ob strokovni razlagi študentov Zdravstvene in Medicinske fakultete, sprehodili skozi model debelega črevesa. V akciji je sodelovala tudi enota Rentgen iz Zdravstvenega doma. Dipl.inženirka in dipl.inženir radiologije sta dijakom predstavila diagnostične metode RTG slikanja prebavne poti.

Obiskali so nas tudi  učenci osnovnih in srednjih šol. Na stojnici z zgibankami so si mimoidoči lahko prebrali in izvedeli več o državnem programu Svit – program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Presejanje je pri tej vrsti raka še prav posebej učinkovito, saj je moč zgodaj odkrite primere uspešno zdraviti, s pravočasnim odstranjevanjem polipov pa lahko nastanek tega raka celo preprečimo.

Poslanstvo Programa Svit je zmanjšanje deleža umrljivosti in obolevnosti za rakom na debelem črevesu in danki ter povečanje deleža odkritih predrakavih sprememb.

Zapisala:

Ana Žužek Barle, dipl.m.s.

NEKAJ UTRINKOV: