82017Dec
Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog – PIVKA – 6.12.2017

Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog – PIVKA – 6.12.2017

V decembru imamo ob različnih praznovanjih veliko priložnosti za prekomerno uživanje okusne in kalorične hrane, kar seveda ni najbolj zdravo. Zato smo se v KD Lipa Pivka na pobudo Zdravstvenega doma Postojna odločili pripraviti predavanje na temo »Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog – izziv sodobnega časa«.

Pred začetkom predavanja smo pripravili kratek kulturni program z glasbeno točko. Na kitari je učenec 4. razreda glasbene šole Blaž Penko zaigral etudo Ferdinanda Carullija. Potem so obiskovalci prisluhnili nekaj pravilom o zdravem načinu življenja iz sto let starega priročnika za zdravje. Zanimivo je bilo to, da se večina nasvetov ni kaj dosti spremenila, saj dr. Collins, avtor priročnika, svetuje zmernost v hrani in pijači in veliko gibanja ter primernega počitka.

Sledilo je predavanje, ki ga je na strokoven in zanimiv način podala mag. dietetike Ana Žužek Barle, dipl. med. sestra. Spregovorila je o tem, da je zdrava in uravnotežena prehrana najpomembnejša za dobro počutje in zdravo življenje. Če se zdravo prehranjujemo, bomo varovali in preprečevali morebitne dejavnike tveganja, da bi kronično zboleli. Teh sodobnih bolezni pa je veliko, kot npr. zvišan krvni tlak, zvišan holesterol, povišan sladkor v krvi, srčno-žilne bolezni in tudi duševno zdravje. Vsem poslušalcem predavanja je svetovala veliko gibanja in zdrave hrane, vodila nas je skozi zdravstveno piramido in poudarila, kaj je najpomembnejše.

Obiskovalci pa smo bili navdušeni nad modeli, ki jih je gospa Ana pokazala ob koncu predavanja, kjer smo konkretno videli in se mnogi čudili, kako velik, bolje rečeno majhen naj bi bil obrok, če hočemo zdravo živeti. Ob koncu so obiskovalci postavili veliko vprašanj, na katere je predavateljica odgovorila in pojasnila morebitne probleme.

Zaključek je bil optimističen, saj smo vsi dobili pozitivno spodbudo, da lahko s pravilnim prehranjevanjem in načinom življenja pripomoremo k našemu zdravju, ki v življenju veliko pomeni.

Irena Margon

Foto: Anita Boštjančič,

Ernest Margon

VIR: https://www.pivka.si/novica/113542