Skoči do osrednje vsebine

Novi koronavirus – (SARS-CoV-2)

Koronavirus informacije
Pokliči: 080 14 04

SPOŠTOVANI OBISKOVALCI ZDRAVSTVENEGA DOMA POSTOJNA!

Obveščamo vas, da smo s ČETRTKOM – 12. 03. 2020 spremenili vstop v prostore Zdravstvenega doma Postojna. Odprt bo le glavni vhod v Zdravstveni dom, vsi ostali vhodi bodo do nadaljnjega ostali ZAPRTI. V nujnih primerih pozvonite na zvonec na vhodu v NMP.

Iz preventivnih razlogov bomo pred samim Zdravstvenim domom izvajali triažo – razvrščanje pacientov, oz. obiskovalcev v skrbi ohranjanja zdravja, oz. preprečitve širjenja korona virusa.

V sled tega bo pred vhodom Zdravstvenega doma triažo izvajalo zdravstveno osebje, ki bo povprašalo po vašem zdravju ter vas nato spustilo v prostore zdravstvenega doma, kamor ste namenjeni.

V kolikor bomo ugotovili glede podatkov iz pogovora, da gre morebiti pri vas za sum okužbe s korona virusom, bomo ukrepali po že dorečenih protokolih in priporočilih NIJZ.

Zdravstveni dom bo do preklica deloval po naslednjem urniku:

 • ponedeljek – četrtek od 6.30 – 19.00 ure
 • petek 6.30 – 17.00 ure
 • sobota – zaprto.

Pomembne povezave

Ravnanje ob sumu na okužbo

Vse osebe s sumom na stik s Koronavirusom (vročina, kašelj, občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico) pozivamo, naj NE VSTOPAJO V STAVBO ZDRAVSTVENEGA DOMA, ampak pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika/pediatra (05 700 04 00).

Obveščamo vas, da z dnem 04.05.2020 v Zdravstvenem domu Postojna ne deluje več korona telefon. Za vse informacije se obrnite na svojega izbranega osebnega zdravnika ali korona telefon v Ljubljani (080 14 04)

Telefonski številki 05 700 04 12 oz. 05 720 45 40 uporabljajte samo preko vikenda in ob praznikih.

Glede nadaljnjega ukrepanja sledite navodilom zdravnika.

Nov Korona virus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

ZNAKI BOLEZNI SO:

 • vročina,
 • kašelj,
 • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

V januarju in februarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v dr žavah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA in Evrope (regije v bližini Slovensko Italijanske meje – Lombardija, Veneto, Piedmont, Emiglia, Romagna, Benečija). Števil o potrjenih primerov narašča in se dnevno spreminja.

 

NAVODILA ZA PACIENTE:

Vse uporabnike in obiskovalce Zdravstvenega doma Postojna naprošamo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Korona virusu:

 1. NE VSTOPATE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA IN OSTALIH ZDRAVSTVENIH USTANOV (zdr. domovi, bolnišnice, urgenca,…)!
 2. PRVI STIK Z ZDRAVNIKOM VZPOSTAVITE TELEFONSKO (OSEBNI ZDRAVNIK, DEŽURNI ZDRAVNIK – 05/7000 400, 05/7000 412, 05/7204 540)!
 3. OSTANITE DOMA V IZOLACIJI, IZOGIBAJTE SE VSAKRŠNEMU STIKU Z ZDRAVIMI OSEBAMI!

Vstop potencialno bolnih ali bolnih oseb v Zdravstveno ustanovo pomeni visoko tveganje za okužbo za vse ostale prisotne (paciente in zdravstveno osebje).

PREPREČEVANJE PRENOSA:

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa.

Podrobnejše informacije in navodila o Korona virusu za paciente dobite na naslednjih spletnih povezavah:

Navodila za zdravstvene delavce dobite na spletni strani:

Če sumite, da ste prišli v stik s Korona virusom oz. kažete tipične znake bolezni se telefonsko posvetujte z izbranim zdravnikom. V primeru, da imate težave z dihanjem, pa lahko tudi z dežurnim zdravnikom.

Izbrano za vas

Skoči do osrednje vsebine